Denisipare put forat

Chiar daca un foraj de alimentare cu apa este realizat si exploatat corect, acesta are nevoie de verificari anuale. Datorita sistemului de exploatare, forajele au nevoie de reabilitare. In momentul exploatarii unui foraj o cantitate mica de nisip va intra in put. Infiltrarea particulelor fine de nisip in interiorul putului duc la blocarea filtrelor prin care patrunde apa iar in timp putul se va umple cu nisip si va duce la diminuarea debitului de apa si la o slaba functionare. Pentru a rezolva acesta problema este nevoie de denisipare.

Denisiparea face parte din procesul de intretinere pentru puturi forate si consta in inlaturarea nisipului din interiorul acestuia prin sistem aer-lift. Aceasta procedura de eliminarea a nisipului presupune introducerea aerului sub presiune de la compresor in dispozitivul de sifonare evacuandu-se astfel amestecul de apa-aer-nisip printr-un tub gros, obtinandu-se astfel apa potabila, curata si fara alte impuritati.

Prin denisipare se formeaza un filtru din particule mai mari de nisip in jurulul fitrului.

In unele situatii nu este de ajuns sa se efectueze doar denisipare cu aer. Intregul procedeu va incepe de la fisa de executie a forajului, si in functie de caracteristicile initiale se va apela la solutiile potrivite.

Nu exita o perioada stabilita la care ar trebui sa fie facuta denisiparea forajului, aceasta variaza in functie de nivelul de exploatare al putului.  Pentru efectuarea procedeului de denisipare se folosesc mai multe metode, iar mai jos sunt doar cateva dintre ele:

  1. Procesul de denisipare prin pompari alternative. Prin aceasta procedura se creaza modificari de presiune care duc la denisiparea forajului.
  2. Denisipare cu pompa mamuth pe tronsoane- pentru aceasta metoda este nevoie de instalatii speciale.
  3. Denisipare cu balbotaj in dreptul stratului.

Dupa ce a avut loc denisiparea va rezulta:

–         cresterea permeabilitatii

–         cresterea debitului si razei efective a forajului

–         scaderea pierderilor de sarcina in spatiul activ al filtrului

Daca aveti foraje care au nevoie de intretinere, denisipare sau orice alt serviciu, este recomandat sa apelati la serviciile unor persoane profesioniste. Sunt firme care dispun de personal specializat in lucrari pentru foraje puturi apa, de materialele si utilajele necesare si care se deplaseaza in orice zona a tarii pentru efectuarea oricarei lucrari. Asadar, tot ce aveti de facut este sa apelati la firma potrivita si astfel veti beneficia de servicii de calitate in timp scurt si chiar de oferte personalizate sau discount-uri. Nu uitati ca in orice domeniu se poate negocia!