Cum intretinem bateria unui laptop

Atunci cand vorbim de intretinerea laptopului cea mai mare bataie de cap ne-o da bateria. In principiu, laptopul este intretinut bine daca nu il scapam din mana, nu il supunem socurilor electrice, nu varsam lichide pe el si nu il tinem in praf. Mai trebuie sa avem grija sa nu blocam zona de aerisire a procesorului, adica acolo unde simtim ca se incinge si aerul e dat afara de coolere.

Toate cele spuse mai sus sunt lucruri care pot fi anticipate de oricine. Mult mai dificil este cu acumulatorul care daca nu e utilizat corespunzator cedeaza. Din fericire putem renunta la el. Din pacate fara baterie laptopul nu mai este mobil. Pentru a inlocui acumulatorul trebuie sa scoatem sume importante din buzunar astfel incat e mai rentabil sa il protejam.

 

Cum intretinem bateria unui laptop pentru a ii prelungi durata de viata

Parerile in acest sens sunt destul de diverse. Le vom prelua pe cele care s-au impus de-a lungul timpului si care par a fi cele mai relevante.

Atunci cand cumparam un laptop ieftin sau scump trebuie sa formatam bateria. In ultimul timp majoritatea bateriilor aparute pe piata sunt deja formatate insa daca incercam sa facem si noi asta nu are cum sa fie ceva negativ.

Pentru a formata bateria trebuie sa o incarcam pana la 100% iar apoi sa o consumam pana aproape de descarcare insa nu trebuie sa o descarcam complet. Daca ajungem la 3% atunci trebuie sa o incarcam din nou la maxim si sa repetam acest ciclu de cateva ori.

De-a lungul timpului, bateria nu trebuie incarcata si descarcata exagerat intr-un timp scurt dar nu trebuie nici scoasa definitiv din laptop pentru a o proteja. Ea trebuie incarcata de minim doua ori pe luna. Simpla neutilizare poate duce la deteriorarea ei.

Trebuie retinut ca bateria trebuie protejata de temperaturile inalte. Atunci cand simtiti ca laptopul se incinge trebuie sa o indeparatati din el pana se raceste. Pana la o temperatura de 60 de grade e in regula sa o pastrati in el.

Temperatura laptopului creste atunci cand se blocheaza zonele de aerisire. Din acest motiv nu e recomandabil sa folositi laptopul in pat, pe perne sau zone moi. Cel mai indicat e sa il folositi pe suprafete drepte si dure, cum ar fi o masa.

Anumite functii, precum bluetooth sau wireless, uzeaza bateria astfel incat daca nu le folositi e indicat sa le opriti.

Incarcatorul bateriei este foarte important in protejarea bateriei. Cel mai sigur este sa folositi unul autorizat sau sa nu il schimbati pe cel original. Daca din diverse motive trebuie sa cumparati altul, e important sa il cumparati de la aceeasi firma si sa fiti atenti la puterea de incarcare.