Aragaz electric vs. aragaz pe gaz

Atunci cand vrem sa ne cumparam un aragaz ne gandim in primul rand la pretul acestuia si abia apoi la alte aspecte. In mod normal ar trebui sa ne gandim la costul total al utilizarii lui, luand in calcul inclusiv pretul de achizitie dar si avantajele si dezavantajele fiecarui tip de aragaz.

Calculul privind costurile nu il putem face aici pentru ca difera in functie de zona in care e folosit. Pretul la gaze si energie electrica e diferit in functie de zone si furnizori. Putem vorbi insa de avantajele si dezavantajele fiecarui aragaz, urmand sa va faceti propriile aprecieri.

Pornim de la faptul ca aragazul are doua componente. Una dintre ele este plita, iar a adoua este cuptorul. Sunt voci care sustin ca cel mai bunĀ aragaz, cat si cel mai rentabil este cel care are plita pe gaz si cuptorul pe curent. In felul acesta optimizam consumul cu eficienta si confortul. Electricitatea are avantajul ca ne ajuta sa gatim mai repede si uniform, gazul sau GPL-ul are avantajul ca este mai ieftin, in teorie.

Am fi tentati sa alegem din start aragazele pe gaz sau GPL. Ei bine, toate lucrurile bune au si parti negative. Asadar, hai sa le descoperim si pe cele ale aragazelor pe gaz sau GPL, trecand peste faptul ca nu ne ajuta sa gatim atat de repede si uniform precum cele electrice. In primul rand, daca folosim o butelie, exista riscul scurgerilor de gaz la fel ca si atunci cand suntem racordati la reteaua publica, cu mentiunea ca aici putem ramane fara gaz sau GPL in orice moment si va trebui sa mergem sa o incarcam si sa platim pe loc in avans. Sunt momente in care nu avem bani pentru a o incarca.

Aragazul pe gaz sau GPL consuma oxigenul din incapare pe cand cel electric nu face asta si nu avem nevoie de circulatia aerului. Exista riscul ca atunci cand avem o camera mica, izolata perfect cu usa si geamuri din termopan, sa nu putem gati decat cu fereastra deschisa. In plus, flacara degaja caldura si ne putem arde sau parli. In cazul aragazelor cu inductie nu exista acest risc deoarece se incinge doar suprafata de sub vas.

Trebuie sa ne gandim si la pastrarea vaselor. Cele supuse flacarii se inegresc foarte repede, iar cele cu maner de plastic risca sa ramana fara el cand nu suntem atenti pentru ca se poate topi. Cele electrice, mai ales cele pe inductie, ne ajuta sa pastram vasele de gatit mult mai mult timp.

Incercand sa tragem o concluzie, observam ca din punct de vedere al experientei, aragazele electrice sunt net superioare. Din punct de vedere al consumului, cele pe gaz sau GPL sunt mult mai eficiente. Ca atare, alegerea ramane in continuare complicata chiar si dupa expunerea acestor avantaje si dezavantaje ale celor doua tipuri principale de aragaze.

Singura situatia in care alegerea devine simpla e atunci cand beneficiem de surse alternative de generare a energiei electrice. Avand la dispozitie energie electrica mai ieftina si combatand astfel avantajul aragazului pe gaz, vom alege cu siguranta aragazul electric, eventual pe inductie.