Perceptia romanilor cu privire la opozitie

Decizia recenta a conducerii PSD de a se fixa definitiv in opozitie pana la alegeri este binevenita. Aceasta deoarece se elimina o confuzie care ne-a costat la algeri, si anume unde ne aflam: la putere sau in opozitie?
Motivul este simplu: desi ne aflam teoretic in opozitie, prin negocierile care ni se imputau in mass media – reale sau nu, nici nu mai conteaza – eram perceputi mai degraba ca fiind in siajul puterii, decat in opozitie!? Iar opozitia era – si este inca – reprezentata de PD, care, mai ales datorita presedintelui Basescu, este perceput a fi cel mai inversunat adversar al guvernului! Asa a ajuns PD-ul – partener la guvernare al PNL in cadrul Aliantei DA – primul partid din  tara, chiar daca oportunismul politic ii indeamna, de pilda, sa ceara fara rusine rezilierea taxei de prima inmatriculare, dupa ce au sprijinit in guvern si in fata opiniei publice introducerea ei prin semnaturile ministrilor de resort, membri marcanti ai PD, cu numai cateva luni in urma!?
Numai ca diferenta dintre opozitia practicata de … „opozitie” si cea practicata de … „putere” (Cotrocenii) este ca aceasta din urma are la dispozitie … instrumentele puterii – DNA si, iata, Curtea Constitutionala, care da deciziile asteptate de …dealul respectiv. (Sa ne inchipuim, de pilda, ce ar fi insemnat ca referendumul pentru suspendarea presedintelui sa fi trebuit sa fie validat ca toate referendumurile, respectiv prin prezenta la urne a jumatate plus unu din totalul alegatorilor, si nu indiferent de cata lume s-a prezentat la vot, cum a decis Curtea!?)
Oricum, politologii viitorului vor avea de furca cand vor incerca sa explice studentilor lor ecartul atat de mare dintre teoria si practica politica romaneasca a vremurilor actuale … Daca o mai interesa pe cineva asa ceva in viitor …