Endometrioza: Ce trebuie sa stiti

Endometrioza este o conditie dureroasa care poate duce la depresie si infertilitate. Perioada de durere afecteaza majoritatea dintre noi femei, peste un milion si poate fi debilitanta. Endometrioza este o boala extrem de complexa in care celule precum cele din mucoasa uterului cresc in alta parte a corpului, cum ar fi in interiorul pelvisului, pe intestin sau in interiorul muschiului uterului.

Aceste celule raspund la hormoni in acelasi mod in care celulele din mucoasa uterina o fac, astfel incat la un moment dat in timpul ciclului lunar ele cresc, se rup si sangereaza. Dar deoarece sangele nu poate parasi corpul, provoaca durere, inflamatie, umflaturi si formeaza aderente. Nu a mai auzit de endometrioza inainte? Ei bine, ar fi trebuit sa va interesati mai mult, deoarece afecteaza 10% dintre femeile de varsta reproductiva si este una dintre cele mai frecvente afectiuni ginecologice.

Simptomele endometriozelor

Perioade dureroase; durere in timpul sexului; dificultatea de a ramane gravida; durere cand mergi la toaleta; balonare; constipatie / diaree

Tratarea endometriozei

Tratamentul tipic pentru endometrioza este managementul durerii si / sau tratamentul cu hormoni si, daca acestea nu reusesc, atunci operatia sub forma de „excizie” este urmatoarea optiune. Un chirurg specializat in endometrioza va elimina leziunile endometriozelor. Se crede adesea ca o histerectomie (indepartarea uterului si uneori si a ovarelor) va ajuta la endometrioza, dar acest lucru este posibil numai in anumite cazuri.

Terapeutul de nutritie Monique Parker adauga ca medicamentul complementar a fost util pentru sprijinirea persoanelor care sufera de endometrioza. Ganditi-va la terapia nutritionala, acupunctura, masajul sau medicina pe baza de plante pentru ameliorarea durerii, echilibrarea hormonilor sau reducerea inflamatiei.