Al doilea sistem nervos este chiar in stomac

In interiorul intestinului dumneavoastra este un al doilea sistem nervos numit sistemul nervos enteric (ENS), sau „creierul intestinului”. Are aproximativ 500 de milioane de celule nervoase situate in tesutul captusit cu esofagul, stomacul, intestinul mic si gros – mult mai putin decat creierul care are aproximativ 100 de miliarde de celule nervoase.

Afectiunea interactioneaza cu creierul si invers, prin nervi si mesageri chimici, de ex. cand sunteti nervos sau anxios, va puteti pierde pofta de mancare, suferiti de probleme digestive, cum ar fi diareea, sau puteti simti un sentiment de „fluturi”.

Bacteriile din stomac si cresterea in greutate

Cercetarile sugereaza ca anumite bacterii intestinale joaca un rol important in modul in care nutrientii sunt absorbiti si cum este reglementata energia (calorii) din alimentele pe care le consumam, in ceea ce priveste obezitatea. De exemplu, bacteriile incetinesc miscarea alimentelor prin intestin pentru a obtine cat mai multe substante nutritive posibil, astfel incat anumite bacterii intestinale, adica Firmicutes, sa obtina mai multa energie din alimentele pe care le mancati decat altele.

Exista o diferenta in compozitia florei intestinale a oamenilor saraci si obeze, astfel incat oamenii care mananca exact aceeasi hrana, pot reactiona foarte diferit fata de ea.