Stomacul si alimentele prielncice

Atunci cand mancati alimente fibroase, colonul este „prietenos”, il bantuie bacterii din intestine. Cand bacteriile se satura de fibra, produc acizi grasi cu lant scurt, cum ar fi butiratul. Acestea sunt foarte benefice, oferind energie celulelor din intestinul gros si intarind bariera intestinala. Butyratul ajuta de asemenea la echilibrarea celulelor imune intestinale si reduce inflamatia. Veti gasi butirat in unt (nu margarina), ghee si alimente prebiotice, cum ar fi legumele (de exemplu verdeata cu frunze, praz, ceapa etc.), banane subacurate, cartofi noi, legume, hrisca si quinoa.

Efectele si sistemul imunitar

Aproximativ 70% din sistemul nostru imunitar este localizat in si in jurul peretelui intestinal (mucoasa intestinala). Sistemul nostru digestiv este in contact direct cu lumea exterioara si ingradeste cu usurinta microorganismele care provoaca boli. Traseul de la gura la anus, tractul gastrointestinal, este acoperit de un singur strat de celule care permite absorbtia nutrientilor, dar este, de asemenea, un potential punct de intrare pentru invadatori. Din fericire, captuseala intestinala si flora intestinala sunt aparare impotriva acestor invadatori, astfel incat bacteriile intestinale echilibrate sunt importante pentru un sistem imunitar care functioneaza bine.