Ce este un obicei?

American Journal of Psychology defineste un obicei ca „un mod mai mult sau mai putin fix de gandire, dorinta sau sentimente dobandite prin repetarea anterioara a unei experiente mentale.”

Cu totii suntem creaturi de obisnuinta si cream rutine care sa le ofere vietii noastre scop si sens. Dar problema cu aceasta este ca unele dintre obiceiurile noastre pot fi toxice fara ca noi sa ne dam seama.

Sa revenim la dependenta mea de telefon si de social media.

Astazi, suntem inconjurati de tone de informatii care ne spala in mod continuu creierul ca vom fi mai fericiti daca am avea mai multe sau altele. Asta mi s-a intamplat de fapt.

De ce nu pot fi fericit? din pacate, pentru ca as alerga intotdeauna iluzii care nu existau si care m-ar lasa in cele din urma sa ma simt deziluzionat de propria mea viata. Cel mai rau lucru este ca a devenit realitatea mea si nimic din viata mea nu m-a multumit. Dar acesta este doar un exemplu al modului in care un obicei toxic te poate deconecta de la lumea reala si te poate lasa nerecunoscator pentru ceea ce ai.

Obiceiurile fac parte din comportamentul nostru cu fire. Acest lucru explica de ce este greu sa le scuturi, dar, din fericire, nu este imposibil. Daca obiceiurile sunt necesare prin repetarea anterioara a unei experiente mentale, atunci este posibil sa scapati de aceleasi obiceiuri repetand exercitiul mental impotriva lor.

Intelegerea acestui lucru a devenit punctul de cotitura in viata mea si ma face sa-mi dau seama de ce nu sunt multumit de mine. Am inceput sa identific toate obiceiurile malitioase pe care le-am blocat in viata mea, fara ca eu sa-mi dau seama.

Aceasta este partea complicata a obiceiurilor toxice. Creierul nostru este atat de obisnuit cu ei incat nu avem nici cea mai mica idee despre cat de mult ne pot rani. Dar a intelege acest lucru si a scapa de acele obiceiuri toxice m-a ajutat sa avansez in viata, in modul in care nu imi imaginasem ca pot.

Deci, celor care trec prin ce am trecut, nu va faceti griji, pentru ca nu sunteti singuri. Impartasind experientele mele personale, speranta mea este ca te va ajuta sa iti indoiesti alegerile si sa fii constient de obiceiurile care iti impiedica fericirea.

Care au fost obiceiurile mele toxice si cum am reusit sa le rup?